In Nederland bestaan sinds het begin van de jaren tachtig richtlijnen voor het steriliseren van verstandelijk gehandicapten. Uitgangspunt is dat ze alleen gesteriliseerd mogen worden als ze daar zelf toestemming voor geven. Als ze dermate gehandicapt zijn dat ze daar zelf niet over kunnen oordelen, is toestemming nodig van hun wettelijk vertegenwoordiger, meestal ouders of voogd. Het moet daarbij vaststaan dat andere vormen van anticonceptie voor de gehandicapte niet voldoen.

 

Soms wordt een kind in een pleeggezin geplaatst omdat het thuis onvoldoende zorg krijgt. De maatschappelijk werkers worden ook geconfronteerd met schaamtegevoelens van kinderen. Uit Belgisch onderzoek blijkt dat de helft van de kinderen van verstandelijk gehandicapten normaal begaafd is. Die kinderen gaan al op jonge leeftijd voor hun ouders zorgen, dan al zien ze de tekortkomingen. Bedenk eens wat er gebeurt als ze in de puberteit komen. Kinderen met normaal begaafde ouders schamen zich dan vaak al voor hun vader en moeder.

De afweging tussen de gevolgen voor het kind en het zelfbeschikkingsrecht van verstandelijk gehandicapten is vreselijk lastig. We beseffen dat het voor kinderen heel moeilijk is om verstandelijk gehandicapte ouders te hebben. Maar wie zijn wij om te bepalen dat zwakbegaafden geen kinderen mogen krijgen? En bij welk IQ ligt dan de grens?

 

De Arnhemse SPD probeert verstandelijk gehandicapten met een kinderwens zoveel mogelijk informatie te geven. Ze zeggen dat ze het niet stimuleren, dat ze het niet verbieden, maar dat ze zich er bewust van zijn welke keuze ze maken en wat de voor- en nadelen van kinderen kunnen zijn. Hulpmiddel zijn de twee poppen die de SPD onlangs heeft aangeschaft en die verstandelijk gehandicapten een poosje mee naar huis mogen nemen.

De zogeheten simulating babies (een jongetje en een meisje) kunnen op verschillende standen worden ingesteld - van rustig kind tot huilbaby. Een computer in de pop registreert hoe er met het namaakkind wordt omgegaan. Wordt het voldoende opgepakt en getroost, of wordt ermee gegooid? Zo leren de wensouders dat kinderen krijgen niet alleen een roze wolk is. Ze beseffen plotseling dat ze ook 's nachts hun bed uit moeten en dat ze niet zomaar samen kunnen weggaan.

 

- Susan

Eventuele reactie is mogelijk door het volgende formulier in te vullen: