De totale participatie van mensen met een beperking is niet veranderd in de periode 2008-2012, ook de totale participatie van ouderen is onveranderd (periode 2009-2012). Dit betekent niet dat er geen beweging is. Meer mensen met een lichamelijke beperking en ouderen zijn in deze periode vrijwilligerswerk gaan doen. En meer mensen met een verstandelijke beperking zijn vrienden gaan ontmoeten en activiteiten gaan doen ook (georganiseerd) zonder andere mensen met een verstandelijke beperking. Minder mensen met een lichamelijke beperking maken in de afgelopen vijf jaar echter gebruik van buurtvoorzieningen en komen dagelijks buitenshuis. En minder mensen in de algemene bevolking maken gebruik van buurtvoorzieningen en doen verenigingsactiviteiten. Uit rapport blijkt verder dat er in 2012 nog steeds grote verschillen zijn in de mate waarin mensen met beperkingen participeren in vergelijking met de algemene bevolking. De voorwaarden om te kunnen participeren in de vorm van toegankelijkheid van gebouwen en voldoende financiële middelen om activiteiten te ondernemen als mensen dit willen, is voor een substantiële groep mensen met beperkingen niet altijd aanwezig. De behoefte van mensen met een beperking en ouderen om te participeren is de afgelopen jaren groter geworden.

 

Er zijn verschillende soorten organisaties die een steentje bij kunnen dragen aan het participatie proces van mensen met een beperking. Zo zorgen zij voor:Wij bieden verschillende diensten aan. Welke diensten? Dat hangt af van uw situatie en behoefte. De mogelijkheden op een rij:

  • Wij helpen u bij het kiezen van opvang, school of opleiding. Tijdens gesprekken luisteren wij naar wat u wilt en kijken we naar uw mogelijkheden.
  • Wij helpen u bij het plaatsen op opvang, school of opleiding . Wij zorgen ervoor dat u de juiste begeleiding krijgt. Dit doen wij door gesprekken aan te gaan met opvang of school.
  • Wij ondersteunen u bij de overgang van school naar werk. Dit doen wij door samen met u informatie en advies in te winnen.
  • Het kiezen van een werkplek is soms best lastig. Wat kan ik? Wat wil ik? Wat voor soort werk past bij mij? Samen kijken we naar wat u wilt en wat uw mogelijkheden zijn.
  • Als u weet wat bij u past, helpen wij u ook bij hetvinden van een werkplek. Ook zorgen wij ervoor dat het goed blijft gaan op uw werk. Vaak is daar begeleiding voor nodig, ook dat regelen wij. Samen met u en uw (werk)begeleider bespreken we regelmatig hoe het gaat.
  • Als u dat wilt, geven wij voorlichtingaan uw collega’s op het werk over uw beperking en hoe zij daarmee om kunnen gaan.
  • Wat wij bieden, hangt af van uw situatie. Soms is informatie en advies genoeg. Soms niet. Dan is meer onderzoek nodig, of een cursus of training. Ook vragen wij u of u tevreden bent over onze ondersteuning.
  • De stappen die stichting MEE kan ondernemen om iemand met een beperking te helpen zijn helder, en bieden iemand met een beperking de mogelijkheid om zo goed mogelijk ondersteund te worden tijdens dit proces.
  • - Lisa

Maak jouw eigen website met JouwWeb