Kunnen mensen met een beperking ook meedoen in de samenleving?Community care zorgt ervoor dat mensen met een beperking ook meedoen in de samenleving. Steeds meer mensen met een verstandelijke handicap gaan buiten de instelling wonen. Gewoon in de wijk, met buren, winkels en andere voorzieningen. Met mogelijkheden voor werken buitenshuis. Zogenaamde job-coaches begeleiden in veel gevallen de werknemers met een verstandelijke handicap bij hun loopbaan. Maar mensen met een beperking hebben wel ondersteuning nodig van hun omgeving. Vroeger werden mensen met een beperking weg gestopt en werden er dorpen gebouwd buiten de samenleving zodat deze mensen hun eigen samenleving kregen. Community care is een sociaal opvangnet. De stelling is dan ook: is het haalbaar dat mensen met een beperking volop meedoen in de samenleving?
Het voordeel voor de cliënt is dat hij of zij zich ziet als iemand die volledig meedoet in de samenleving. Dit kan erg goed zijn voor zijn zelfvertrouwen. Ook is er een groot voordeel voor mensen zonder beperking zo leren zij om te gaan met mensen met een beperking. Hierdoor ontstaan er minder vooroordelen voor mensen met een beperking en worden ze meer geaccepteerd in de samenleving. Wel moet er gekeken worden of gehandicapten om kunnen gaan met de verwachtingen die de samenleving aan hen heeft. Vaak kunnen deze mensen moeilijk omgaan met stress , alles wat zij niet kennen valt buiten hun eigen referentiekader. Dit kan zich dan uiten door bijvoorbeeld: ontwijkinggedrag en agressie. Maar als de cliënt leert omgaan met deze stress dan is dit goed voor zijn eigen zelfvertrouwen en de samenleving leert om te gaan met verschillende soorten mensen.
Dus ook al zijn mensen met een beperking anders en hebben ze afwijkend gedrag ze kunnen een mooie bijdrage leveren aan de samenleving. Ze kunnen ervoor zorgen dat de samenleving toleranter wordt en wat verdraagzamer.
- Ayla
Maak jouw eigen website met JouwWeb